PRIZEMLJENI SUNČEV SUSTAV – Prizemljeno sunce i Devet pogleda

Prizemljeni sunčev sustav u Zagrebu


Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i grad s najvećim brojem stanovnika. Nalazi se u kontinentalnoj središnjoj Hrvatskoj, na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save. Srednja nadmorska visina je oko 122 metara, a najviši vrh je na Sljemenu, 1033 metara. Povoljan zemljopisni smještaj na jugozapadnom kutu Panonske nizine, između alpske, dinarske, jadranske i panonske regije, uzrok je činjenici da se Zagreb nalazi na prometnom čvorištu puteva između Srednje i Jugoistočne Europe te Jadranskog mora.

Više o gradu možete saznati na Zagreb tourist info a plan grada pogledajte u OpenStreetMap-u.

Zagrebački sunčev sustav ambijentalna je umjetnička instalacija „prizemljena“ sunčeva sustava s umjetničkim nazivom Prizemljeno sunce i Devet pogleda.

Središnja skulptura Prizemljeno sunce djelo je akademika Ivana Kožarića postavljeno 1971. godine na Kazališni trg ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Skulptura je više puta oštećena i premještana. Njena je replika 1994. trajno postavljena u Bogovićevoj ulici.

Devet „prizemljenih“ planeta Devet pogleda (eng. Nine Views) zamislio je i umjetnički oblikovao Davor Preis. Skulpture su 2004. godine postavljene na širem zagrebačkom području od Trga bana Josipa Jelačića sve do Podsuseda i Kozari boka. Ispod svake skulpture (kugle od nehrđajućeg čelika) nalazi se metalna pločica s podacima o nazivu, promjeru i prosječnoj udaljenosti planeta od Sunca. Promjere skulptura „prizemljenih“ planeta odredio je Preis uvažavajući promjer skulpture „prizemljenog“ Sunca. Udaljenosti „prizemljenih“ planeta razmjerne su stvarnim udaljenostima planeta od Sunca. Tako primjerice skulptura najvećeg planeta Jupitera ima promjer 28 centimetara a najmanjeg Plutona (koji službeno od 2006. nije više planet) samo 3 milimetra. Udaljenost najbližeg „prizemljenog“ planeta Merkura od „prizemljenog“ Sunca iznosi 75 m a najudaljenijeg Plutona 7658,6 m.

GPS tragovi od polazne skulpture Prizemljeno Sunce prema skulpturama "prizemljenih" planeta određeni su ručnim GPS uređajem GARMIN GPSmap 60CSx. Sveukupno je prepješačeno oko 30,5 km.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u blizini Manduševca nalazi se brončana orijentacijska ploča s geografskim GPS koordinatama: φ = 45° 48' 47", λ = 15° 58' 42".
Ploču je 1998. godine postavilo Hrvatsko geodetsko društvo.