• "Enter your caption here"
  • "Enter your caption here"
  • "Na Ravnoj Gori"

Sve što planinar mora imati na sebi i uz sebe prilikom planinarenja

Gojzerice (planinarske cipele) - prvi dio opreme koji treba nabaviti onaj tko se želi ozbiljnije baviti planinarenjem jer su tenisice i gradske cipele nepodobne i neudobne za planinarenje.

Čarape - Uz dobru kvalitetu obuće također je važno odabrati kvalitetne čarape. Uz dobru kombinaciju navedenog stopala će se osjećati udobno i sigurno.

Hlače - najpraktičnije su tzv. »pumperice« (lastex, samt). To su hlače koje sežu malo ispod koljena, pa se ne moraju nakon svakog izleta čistiti od blata. U novije vrijeme planinarima su na raspolaganju i kvalitetne hlače od posebnih materijala koji se malo znoje, a dobro griju.

Termo majice dugih ili kratkih rukava - Takve se majice koriste zimi za hodanje ili spavanje. Oblače se na golo tijelo zbog znojenja, a ako nam je hladno, preko njih možemo obući običnu majicu, trenirku i sl.

Jakna ili vjetrovka - za zaštitu od vjetra i hladnoće. Treba imati na umu da se toplina tijela bolje čuva većim brojem tanjih slojeva osjeće negoli malim brojem debljih slojeva (bolje pet majica jedna preko druge nego jedna jakna na potkošulju).

Ruksak ili naprtnjaca - služi za nošenje stvari na leđima. Bitno je da dobro prianja uz leđa, a dobro je da ima više džepova i pretinaca. Veličina naprtnjače treba odgovarati duljini i karakteru izleta.

Hrana dovoljna za duljinu izleta i malo rezervne. Plasticna boca, čuturica ili zimi termos-boca sa zaslađenim čajem, izotoničnim napitkom, Cedevitom ili običnom vodom.
Rezervna majica, potkosulja, kosulja i carape - odjeća u koju ćeš se presvući kad budeš mokar od znoja, kiše ili neželjenog kupanja u potoku.
Kisobran ili kabanica - za zaštitu od kiše i snijega. Kišobran je često nepraktičan za nošenje, a pri vjetrovitom vremenu ne štiti mnogo, dok kabanica dobro štiti od kiše, ali se pod njom tijelo pojačano znoji, pa je nakon nekog vremena opet mokro. Kod nabavke kišobrana, izbjegavajte jeftine kišobrane, koji se unište čim zapnu za prvu granu.
Kapa - ljeti za zaštitu glave od utjecaja sunca, a u zimskim uvjetima za zaštitu od vjetra i hladnoće (zimska kapa s »coflekom« ili bez njega).
Novčanik (s novcima), osobna i planinarska iskaznica - Ako se upućuješ u inozemstvo, na vrijeme pribavi novac zemlje u koju ideš. Planinarska iskaznica bit će ti posebno korisna u slučaju noćenja u planinarskim domovima i kućama, budući da s njom u Hrvatskoj i Sloveniji imaš 50% popusta na cijenu noćenja.
Mobitel - može biti izuzetno koristan u slučaju nezgode ili nesreće. Danas nužan dio opreme planinara. U pravilu, signal je dostupan svuda odakle se vide naselja, posebno u pristupačnijim planinama i na vrhovima. U Hrvatskoj signala nema u dobrom dijelu Gorskog kotara, a na Velebitu na mjestima odakle se ne vide ni more ni Lika. Treba računati i s time da se baterija brže troši kad je mobitel u pokretu i podalje od odašiljača.
Zemljovid, kompas, sat, planinarski vodič - s opisom kraja i puteva koje obilaziš.
Fotoaparat ili video kamera omogućava da zabilježimo najzanimljivije detalje s naših izleta.
Hodački štapovi - »teleskopski« tj. složivi ili skijaški štapovi. Oslanjajući se na štapove pri usponu čuvaš svoja voljena koljena.
Zviždaljka - jedna od onih stvari za koju je bolje da nam nikad ne zatreba. Ljudski glas ili uzvik u planini lako se može zamijeniti s hukom vjetra ili nekim sličnim zvukom. Zato, ako se odvojimo od skupine, najbolje je upotrijebiti zviždaljku čiji zvuk je puno prodorniji, a i štedi glasnice.
Manja svjetiljka - praktične su se pokazale mini Maglite baterije sa samo jednim uloškom. Veća svjetiljka (za glavu) s rezervnom žaruljom potrebna je za svaki ozbiljniji izlet. Najpraktičnije su svjetiljke koje se postavljaju na čelo i tako osvjetljavaju put pred nama.
Zaštitna krema protiv sunca - na većim visinama je i utjecaj sunca jači, pa se zimi na ledenjaku, čak i po oblačnom vremenu, možemo dobro »opeći«. Zato je krema neophodna.
Sunčane naočale - sto se više penjemo, to je djelovanje UV-zraka jače te su oči izloženije. Kod odabira zaštitnih naočala svakako odaberite one koje imaju visok UV-faktor (najmanje 3), a dobro je i da su zatvorene sa strane. Praktično je da naočale imaju savitljiva krila tako da ih možemo dobro pričvrstiti za uši te da imaju vrpcu na kojoj mogu visjeti kada ih ne koristimo. Za ozbiljne ture i jak vjetar najbolje su skijaške naočale koje potpuno prianjaju uz lice.
Sat, pulsmetar, termometar, visinomjer - Želimo li prije mraka stići na sigurno, valja znati kada sunce izlazi i zalazi, dobro isplanirati trasu, a tijekom puta stalno pratiti vrijeme. Ostale stvari su za one koji vole statistiku. Sve navedeno se može naći u jednom uređaju.
Pribor za jelo - Najbolje je da je sklopiv i što lakši za nošenje.
Zaštitna vreća za ranac protiv kiše - Bez obzira kako kvalitetan ranac imali i bez obzira što vam je odjeća zaštićena najlonskim vrećicama, dodatna zaštitna vreća kojom možemo zaštititi cijeli ranac izuzetno je korisna po kiši, a vrlo je lagana i malog volumena. Zaštitnu vreću odabiremo prema volumenu ranca, a treba voditi računa da se može lako i dobro pričvrstiti kako je vjetar ne bi odnio.

Izvori:
http://www.hps.hr/planinarstvo/osnove-planinarstva/planinarska-oprema/
http://www.alpinashop.hr/64/kako-izabrati-cipelu-za-planinarenje-i-pjesacenje
http://blog.dnevnik.hr/uroboros/2012/02/1629966269/oprema-za-planinarenje.html
http://www.hps.hr/planinarstvo/oprema/

Latest Blog Post

Phasellus laoreet feugiat risus. Ut tincidunt, ante vel fermentum iaculis.

Latest News

Phasellus laoreet feugiat risus. Ut tincidunt, ante vel fermentum iaculis.

Latest Projects

Phasellus laoreet feugiat risus. Ut tincidunt, ante vel fermentum iaculis.