U astronomiji upotrebljavamo sljedeće sferne koordinatne sustave

- HORIZONTSKI (AZIMUTSKI) KOORDINATNI SUSTAV
- MJESNI EKVATORSKI KOORDINATNI SUSTAV
- NEBESKI EKVATORSKI KOORDINATNI SUSTAV
- EKLIPTIČKI KOORDINATNI SUSTAV
- GALAKTIČKI KOORDINATNI SUSTAV

Položaj nekog nebeskog tijela na nebeskom svodu jednoznačno je određen koordinatama izabranog nebeskog koordinatnog sustava.

Horizontski (azimutski) koordinatni sustav


Glavne kružnice u ovom koordinatnom sustavu prema kojima određujemo položaje nebeskih tijela jesu horizont (obzor) i stajališni (mjesni) meridijan.
Pomoćne kružnice su almukantarati i vertikali.
Povučemo li kroz nebesko tijelo almukantarat i vertikal, položaj tog nebeskog tijela jednoznačno je određen s dvije koordinate: azimutom A i zenitnom daljinom z.

Zenitna daljina z

je kutna udaljenost na nebeskoj sferi mjerena uzduž velike kružnice (vertikala) od zenita do nebeskog objekta.

Azimut A

je kut između ravnine astronomskog meridijana stajališta i ravnine vertikala koja prolazi kroz stajalište i opažani objekt, mjeren po horizontu od točke juga (južne točke horizonta) u smjeru kretanja kazaljke na satu.
Mjesni ekvatorski koordinatni sustav


Glavne kružnice u ovom koordinatnom sustavu su nebeski ekvator i stajališni (mjesni) meridijan.
Pomoćne kružnice su deklinacijske (satne) kružnice i dnevne paralele.
Povučemo li kroz nebesko tijelo deklinacijsku kružnicu i dnevnu paralelu, položaj tog nebeskog tijela jednoznačno je određen s dvije koordinate: satnim kutom t i deklinacijom δ.

Satni kut t

je kutna udaljnost objekta na nebeskoj sferi mjerena u smjeru zapada uzduž nebeskog ekvatora od stajališnog meridijana do deklinacijske kružnice.

Deklinacija δ

je kutna udaljenost nebeskog tijela (na nebeskoj sferi), od nebeskog ekvatora u smjeru sjevernog ili južnog nebeskog pola, mjerena po satnoj ili deklinacijskoj kružnici nebeskog tijela.
Nebeski ekvatorski koordinatni sustav


Glavne kružnice u ovom koordinatnom sustavu su nebeski ekvator i ekvinocijski meridijan.
Pomoćne kružnice ovog koordinatnog sustava su deklinacijske (satne) kružnice i dnevne paralele.
Povučemo li kroz nebesko tijelo deklinacijsku kružnicu i dnevnu paralelu, položaj tog nebeskog tijela potpuno je određen sa dvije koordinate: rektascenzijom α i deklinacijom δ.

Rektascenzija α

je kutna udaljenost na nebeskoj sferi mjerena u smjeru istoka uzduž nebeskog ekvatora, od proljetne točke do satne kružnice pripadajućeg objekta.

Deklinacija δ

je kutna udaljenost nebeskog tijela (na nebeskoj sferi), od nebeskog ekvatora u smjeru sjevernog ili južnog nebeskog pola, mjerena po satnoj ili deklinacijskoj kružnici nebeskog tijela.

Ekvinocijski kolur

je deklinacijska kružnica koja prolazi proljetnom i jesenskom točkom.
HORIZONTSKI, MJESNI I NEBESKI EKVATORSKI KOORDINATNI SUSTAV (animacija u Flashu)

Ekliptički koordinatni sustav


Glavne kružnice u ovom koordinatnom sustavu su ekliptika i ekliptički ekvinocijski meridijan, a pomoćne kružnice su ekliptički meridijani i paralele.
Povučemo li kroz nebesko tijelo ekliptički meridijan i ekliptičku paralelu, položaj tog nebeskog tijela potpuno je određen sa dvije koordinate: ekliptičkom širinom βekl i ekliptičkom duljinom λekl.
Galaktički koordinatni sustav


Glavne kružnice u ovom koordinatnom sustavu su galaktički ekvator i meridijan smjera galaktičkog centra, pomoćne kružnice u ovom koordinatnom sustavu su galaktički maridijani i paralele.
Povučemo li kroz nebesko tijelo galaktički maridijan i galaktičku paralelu, položaj tog nebeskog tijela potpuno je određen sa dvije koordinate: galaktičkom širinom βgal i galaktičkom duljinom λgal.