.

Kalendari i julijanski datum


Ova web stranica govori općenito o kalendarima i julijanskom datumu, daje uvid u astronomska znanja potrebna za formiranje kalendara, prikazuje pregled važnijih svjetskih povijesnih i modernih kalendara te pregledno opisuje gregorijanski kalendar i julijanski datum. Također, ako odaberete neku od kartica iz gornjeg izbornika možete izračunati dan u tjednu na temelju julijanskog datuma ili datuma gregorijanskog kalendara, preračunati kalendarski datum u julijanski datum i obrnuto te izračunati datum Uskrsa za zadanu godinu.


Stranica je nastala u sklopu izrade diplomskog rada na temu "Kalendari i julijanski datum" na Geodetskom fakultetu u Zagrebu 2011. godine. Zbog preglednosti, ovdje je sadržaj diplomskog rada pojednostavljen i sažet, ali za dodatne informacije možete se javiti autoru teksta.


Podaci prikazani na ovoj stranici uglavnom su zasnovani na izvornicima „Knjiga o kalendarima“ Zvonimira Šikića, „Svjetski kalendar i kršćanska era“ Tatjane Kren, te na internet izvor „Frequently Asked Questions about Calendars“ Clausa Tønderinga. Navedena djela su preporuka za svakoga koga zanima tema kalendara i julijanskog datuma.


Nadam se da ćete uživati u stranici i da ćete pronaći ono što ste tražili...