A s t r o I s s a


O projektu

Posljednjih je godina otok Vis značajno turističko odredište. Raznolika i očuvana priroda, razvedena obala i čisto more te mediteranska klima izazovi su brojnim nautičarima, ali i posjetiteljima željnih istraživanja prirodnih otočnih ljepota - od brojnih uvala do brdovitih predjela. A kao pučinski otok, s tamnim i bistrim noćnim nebom, bez značajne "svjetlosne zagađenosti" dobar je za astronomska znanstvena i stručna motrenja (profesionalci i amateri astronomi). Ujedno, uz potrebnu opremu (npr. prenosivi teleskopi) i prikladan teren (zaravan na nekom od pristupačnih otočnih brežuljaka), i za razvoj astroturizma. Iz tog je razloga, a u sklopu aktivnosti HPD Hum, predložen i pokrenut projekt AstroIssa, a uređeni okoliš na vrhu brežuljka iznad grada Visa, oko planinarske kuće Sv. Andrija, idealan je prostor za njegovu realizaciju.

Članovi projektnog tima:

Realizacija projekta (I. faza) započinje u svibnju 2012. astronomskom i geodetskom izmjerom i mjerenjima svjetlosnog onečišćenja. Slijede obilježavanje pravca astronomskog meridijana i postavljanje informacijske ploče, a potom konstrukcija, izrada, postavljanje i orijentacija sunčane ure.

Sljedeće su aktivnosti uređenje vidikovca nedaleko pl. kuće te postavljanje tematskog zemljovida otoka Visa s ucrtanim smjerovima prema planinskim vrhovima na priobalju i okolnim otocima i gradovima, kao i postavljanje tematskog zemljovida s planinarskim stazama na frontalni zid kuće. Participiranjem EU projekata planirana je nabava nekoliko automatiziranih prenosnih teleskopa (II. faza projekta).


Mjerenje svjetlosnog onečišćenja - Hrvatska meteorska mreža

Mjerenjem svjetlosnog onečišćenja uz planinarsku kuću Sv. Andrija i po odabranim lokacijama po otoku željelo se utvrditi kakvo je noćno nebo iznad otoka Visa. A za kontinuirano praćenje svjetlosnog onečišćenja postaviti automatizirani mjerač svjetline neba, a za opažanje meteora kameru Hrvatske meteorske mreže.


Geodetska izmjera, vizualizacije i web GIS - Astro izmjera i sunčana ura

Za izradu 2D i 3D prikaza planinarske kuće Sv. Andrija i okolnog terena te izradu web GIS-a provedena je geodetska izmjera. Astronomskim mjerenjima određene su astronomske koordinate odabrane točke uz pl. kuću i smjer pripadajućeg astronomskog meridijana potrebni za njegovo obilježavanje i izračun konstrukcijskih elemenata ekvatorske sunčane ure i njeno postavljanje i orijentaciju.


Astroturizam i planinarenje

Postavljanjem automatiziranog mjerača svjetline neba i kamere Hrvatske meteorske mreže, obilježavanjem pravca astronomskog meridijana i postavljanjem informacijske ploče s astronomskim i geodetskim koordinatama te izradom i postavljanjem ekvatorske sunčane ure obogaćen je sadržaj uz planinarsku kuću Sv. Andrija važan za razvoj astroturizma. A tematska internetska stranica s 2D i 3D vizualizacijama i animacijama i web GIS-om omogućit će virtualno razgledavanje planinarske kuće i okolnog terena odnosno astronomskog parka u cjelini.

Uređenje vidikovca sa smjerovima prema okolnim otocima, gradovima i visovima na priobalju, kao i postavljanje turističko-planinarskog zemljovida (Otok Vis, autor: R. Schwabe, nakladnik: HGSS, 2009.) na frontalni zid pl. kuće dodatno će proširiti turistički sadržaj uz nju.